6 myter om vintertræning - sandt eller falsk?


4. november 2021 Tilbage

Vinteren er lige så langsomt kommet til Danmark, og det betyder, at vi nu skal have det varme træningstøj på - eller gør det? Vi be- eller afkræfter her 6 myter om vintertræning. 

Du forbrænder mere, når du træner i kulden.
Falsk! Hvis du sidder stille ude i kulden, ja, så vil din krop skulle bruge energi på at holde sig varm, men når man er aktiv, så producerer kroppen mere varme end den har brug for - også selvom det er koldt. Det betyder, at din krop ikke bruger ekstra energi på at holde sig varm, så længe du er aktiv. Det gør derfor ikke nogen forskel i forhold til forbrænding, om du træner i 5 eller 25 graders varme. 

Du skal have ekstra varmt tøj på, når du træner om vinteren.
Falsk! Dette er en smule i forlængelse af ovenstående myte. Fordi kroppen genererer en masse varme, er det ikke nogen god idé, at have alt for meget tøj på, da det blot vil gøre det sværere for kroppen at komme af med den overskydende varme. Selvfølgelig skal man ikke træne i t-shirt og shorts i snevejr, men tre lag tøj og skiunderbukser er heller ikke vejen frem. Hvis du fryser en smule i starten, og du så får varmen undervejs, så har du det rigtige tøj på. Alternativt kan du have en ekstra trøje på under opvarmningen, men som du så smider undervejs. 

Det er vigtigt at holde en pause om vinteren.
Sandt! Denne regel gælder dog hovedsageligt folk, som dyrker sport på højt plan. Hvis dine konkurrencer er i sommerperioden, er der ingen grund til, at du er i god form om vinteren. Man kan ikke være i topform året rundt, og derfor er det vigtigt, at kroppen også får tid til at hvile i mere end blot en enkelt dag hist og her. Optimalt burde du som minimum tage 1-2 uger, hvor du holder helt fri fra træning.

Du må ikke træne intervaller om vinteren.
Falsk! Selvfølgelig må du det. Det er rigtigt, at der om vinteren oftest har mest fokus på at få nogle kilometer i benene, men det ene skal ikke udelukke det andet. Det kan dog være en god idé med nogle længere intervaller om vinteren, hvor man om sommeren typisk vil fokusere mere på korte intervaller og fart. 

Man bliver syg af at træne i kulden.
Falsk! Man bliver ikke syg af at træne i kulden, tværtimod siges det, at produktionen af celler som bekæmper infektion stiger i koldt vejr. Det man kan blive syg af, det er, hvis man kommer hjem og er helt svedig/våd/kold, og så ikke får skiftet til noget tørt tøj i en fart.

Væske er mindre vigtigt om vinteren.
Falsk! Selvom du måske ikke føler den samme trang til at drikke væske om vinteren, som du gør om sommeren, er det ikke ens betydning med, at kroppen ikke har brug for den samme mængde. Det er super vigtigt at få styr på din væskebalance.
 

Kommenter

Har du kommentarer, ris eller ros til dette indlæg? Så hører vi gerne fra dig.